بسته

در مورد قوانین مالیات چه می دانید؟

یکی از بزرگترین بخش های درآمد یک دولت دریافت پولی است که بر درآمد و دارایی های شهروندان آن کشور اعمال می شود. سیاستمداران معمولا از این دریافتی ها برای کسری بودجه استفاده می کنند و بخشی دیگر از آن را صرف اموری می کنند که باعث رفاه بیشتر افراد آن جامعه بشود. حال این پرداخت هزینه از طرف اشخاص و این گرفتن پول توسط ارگان های دولتی قاعده هایی دارد که به طور مختصر به آن ها قوانین مالیات می گویند و تمامی مردم باید از آن ها با خبر باشند و اطلاعت کاملی درباره آن ها پیدا کنند.


مدت زمان مطالعه: ۶ دقیقه


این قوانین مالیات بر نوع پرداخت مردم و نحوه خرج آن ها توسط دولت نظارت می گردد و اجازه نمی دهد تا این میزان پول در جای نادرست هزینه شود. بخش های مختلفی در این قواعد و نکات وجود دارد که هر کدام بر یک بخش کنترل دارد و آن را بررسی می کند و با کنار هم قرار دادن آن ها می توان به تمامی نکات ریز و مهم موجود در آن ها دست پیدا کرد. در این مقاله از سایت کانون انجمن های صنفی کارفرمایی حسابداری ایران به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

مالیات چیست؟

مقدار پولی که بر میزان دارایی و درآمد اشخاص آن کشور بسته می شود را به اختصار ارزش افزوده نیز می گویند. این میزان در تمامی بخش های جهان یکسان نیست و هر کدام با دیگری فرق می کند. اما نقطه مشترک آن ها قوانین مالیات هستند که توسط ارگان های بین المللی تسویب شده اند و در جای جای کره زمین یک شکل هستند. در کشور های جهان سومی این میزان پول بسیار کم است اما در قسمت های اروپایی و آسیایی پیشرفته بیش از نصف بودجه هر سال از این نوع تامین می شود.

انواع مالیات عبارتند از

این هزینه که از مردم توسط دولت به میزان مشخص و بسته به دارایی و درآمدشان گرفته می شود به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شود که قوانین مالیات برای هر کدام از این دو نوع متفاوت است چرا نحوه دریافت و خرج آن توسط دولت مردان با یکدیگر تفاوت های زیادی دارد.

برای این که بهتر هر کدام را درک کنیم و قواعد و نکات موجود در یکایک آن ها را بدانیم بهتر است در ابتدا با چیستی آن ها آشنا بشویم. در ادامه هر دو مورد را با ذکر مثال هایی شرح خواهیم داد.

مالیات مستقیم:

نوع اول دسته مستقیم نام دارد که همان طور که از نامش پیداست به طور آنی و سریع از میزان دارایی و درآمد شما کسر می شود. به همین منظور ممکن است این قسم را کمتر کسی بشناسد و آشنایی داشته باشد.

برای درک بهتر موصوع با یک مثال آغاز می کنیم مثلا شما کارمند یک شرکت دولتی هستید و ماهیانه حقوق دریافت می کنید به همین دلیل سازمان امور مالیاتی کشور میزان مشخصی را در هنگام واریز از حساب شما کسر می کند. قوانین مالیات برای این نوع شامل موارد بسیار مهمی می شود که در ادامه آن ها بررسی خواهیم کرد.

به طور کلی برای آشنایی بیشتر با انواع این هزینه ها و قوانین مالیات بهتر است تا با افرادی که در این زمینه تخصص دارند مشاوره بگیرید به همین منظور کانون انجمن های صنفی کارفرمایی حسابداری ایران با داشتن مشاورانی متخصص در این حوزه خدمات ارزنده ای را به افراد ارائه می دهد.

علاقه مندان می توانند جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر از دیگر خدمات این موسسه به قسمت پشتیبانی سایت مراجعه فرمایند.

مالیات غیر مستقیم:

بر خلاف نوع قبلی که سازمان دولتی از حساب و دارایی و درآمد های شخص هزینه خود را ور می داشتند. در این نوع، شخص ممکن است حتی متوجه پرداخت آن نشود چرا که این قسم معمولا برای کالا ها و خدمات استفاده می شود بدین منظور که شما در قبال دریافت خدمتی یا خرید جنسی می بایست مقداری از هزینه های دولت برای تولید و ارایه آن را بپردازید به همین منظور است که بر روی بسیاری از محصولات ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده قید می شود.

قوانین مالیات در این نوع نسبت به قبلی بسیار سخت گیرانه تر هستند چرا که امکان تخلف و تخطی از دستورات در این مدل بیشتر است.

انواع مالیات مستقیم

همان گونه که در کل این هزینه به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شود نوع اول بسیار پر طرفدار تر است و در بیشتر کشور های جهان در حال استفاده می باشد که این نوع نیز خود به ۲ قسم دیگر درجه بندی می شود.

هر کدام از این مدل ها بر یک بخش از زندگی فرد تمرکز می کند و میزان پرداختی او را تعیین می کند. قوانین مالیات نیز برای کم کردن و یا قسط بندی پرداخت آن مبلغ ها نکات خاصی را بیان کرده است در ابتدا برای فهم بیشتر هر کدام را به طور خلاصه شرح خواهیم داد.

مالیات بر درآمد

نوع اول که معمولا در بیشتر بخش های جهان در حال استفاده است به نوعی بر درآمد املاک، حقوق، مشاغل اشخاص حقوقی و …‌ نظارت می کند و در بررسی ها تمامی آن ها را لحاظ خواهد کرد از این رو این نوع رایج ترین نوع در میان دولت ها می باشد چرا که کنترل این موارد در دست ارگان های دولتی است و می توانند تمامی آن ها را به صورت مو شکافانه مورد بازرسی قرار دهند.

مالیات بر دارایی

نوع دیگر از تقسیم بندی بخش مستقیم شامل ارث، تمبر، زمین های بایر، املاک و ساختمان های خالی از سکنه نظارت می کند. این نوع نسبت به نوع اول سخت تر کنترل می شود چرا که برخی از این دارایی ها در سازمان های دولتی ثبت نشده اند و مالک بخصوصی ندارند. قوانین مالیات برای کنترل و اتفاق نیفتادن این دسته از مشکلات راهکار های زیادی را پیشنهاد کرده است.

قوانین مالیات مستقیم

اشخاص مشمول به پرداخت مالیات

 طبق قوانین مالیات تمامی افراد و شهروندان مشمول پرداخت هزینه به دولت نیستند مگر اینکه شرایط مخصوص وضع شده توسط سازمان های مربوطه آن ها را نیز در بر بگیرد. ساده ترین نکته در این دسته از قواعد همین موظوع می باشد.

در کشور ایران شرایطی همچون دارا بودن ملک، کسب درامد و یا تولید کالا و…. وجود دارد که در صورت دارا بودن هر کدام شخص ملزم به پرداخت هزینه به مقدار تعیین شده به دولت می باشد.

نحوه محاسبه مالیات

به طور کلی قاعده شماره یک و این نکته دو مورد از اصلی ترین قوانین مالیات هستند که به شرح آن ها پرداختیم. در این قاعده بیان شده است که شخص در صورت داشتن ملک یا دارایی تا مقدار مشخص شده در جدول ملزم به پرداخت هزینه به دولت است و در صورت نپرداختن آن مشمول جریمه های سنگینی خواهد شد. به همین منظور هر ساله سازمان های امور مالیاتی کشور ها جدول هایی را به اعداد و ارقام مشخص در سایت های خود بارگزاری می کنند.

کلام پایانی

سازمان های امور مالیاتی علاوه بر نظارت بر نحوه پرداخت و خرج آن ها بسته به بودجه هر ساله کشور میزان مالیات مستقیم و غیر مستقیم را نیز اعلام می کنند. پس افرادی که در این سازمان ها مشغول به کار هستند می بایست هوش بالایی در تحلیل و بررسی نمودار های اقتصادی داشته باشند تا بهترین تصمیم ها گرفته شود.

بسیاری از افراد از چگونگی محاسبه و پرداخت هزینه های خود بی خبرند به همین دلیل از مراکزی که به قوانین مالیات آشنا هستند کمک می گیرند. کانون انجمن های صنفی کارفرمایی حسابداری ایران یکی از بزرگترین مراجع حسابرسی است که می تواند به افراد علاقه مند در این زمینه یاری برساند. متقاضیان می توانند با مراجعه به سایت این کانون از دیگر بخش ها اطلاع یابند.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *